Skip to main content

Haarlo

Meer weten over Haarlo?

Haarlo ligt aan de rivier de Berkel en wordt in het oosten begrensd door de buurschap Olden Eibergen, in het zuiden door Lintvelde en Dijkhoek, in het westen door Waterhoek en Borculo en in het noorden door Biel en Hoonte. Het dorp, toen nog als buurschap, wordt voor het eerst genoemd in de goederenlijst van graaf Hendrik van Dahl (graaf van Dale), heer van Diepenheim, 1188. Daarin is sprake van het huis Lusinc bij Harlo. Veel Haarlose goederen worden voor het eerst genoemd in het “liber catenatus” (het boek aan de ketting) van het Sticht Vreden, dat grootgrondbezitter was in Haarlo. Dit goederen- en inkomstenregister van het kapittel van het Sticht Vreden is aangelegd vóór 1340. Tot de Vredense goederen in Haarlo behoorden onder andere Leusink, Leusinkotte en Garverdinck. Veel inkomsten kreeg het Stift Vreden via zijn hof te Eibergen uit de goederen Geerdink, Assink, Veldink, Wolink, Kolenberg en Scholte van Haarlo of de Hof te Haarlo. Deze laatste erve, later ook bekend onder de naam Memelink, is hoogstwaarschijnlijk de naamgever van deze buurschap. Deze boerderij verkreeg in 1980 landelijke bekendheid door de vondst van ruim 1100 munten uit de dertiende eeuw. Een klein deel kan bezichtigd worden in het Museum de Scheper te Eibergen. Een ander deel in het Stedelijk Museum Zutphen.

De andere grootgrondbezitter in Haarlo was de heer van Borculo, met onder andere de goederen Vorkink, Geerdink, Assink (verdwenen) en Bussink. De buurschap hoorde oudtijds bij het kerspel Eibergen. In 1383 werd in Haarlo een kapel opgericht. Pas in het midden van de 19e eeuw werd Haarlo uit het kerspel Eibergen losgemaakt. Bestuurlijk werd Haarlo waarschijnlijk in de 15e of 16e eeuw ondergebracht in de voogdij Geesteren. In de Bataafs-Franse tijd werd door Eibergen een vergeefse poging ondernomen om Haarlo bestuurlijk (weer) onder Eibergen te voegen. De buurschap Haarlo bleef met de inmiddels tot gemeente verheven voogdij Geesteren verenigd en volgde het lot van deze gemeente toen in 1817 de samenvoeging volgde met de gemeente Borculo, bestaande uit stad Borculo en buurschap Dijkhoek, in de nieuwe gemeente Borculo. De in 1858 gebouwde achtkantige kerk is een monument en wordt in de volksmond de Kluntjespot (suikerpot) genoemd. Daarnaast stond in Haarlo de kerk Het Lokaal, dat omgebouwd is tot woning.

Bezienswaardigheden

Benieuwd wat er allemaal in de buurt te doen is?

Borculo

Borculo heeft een gezellige winkelcentrum met veel bezienswaardigheden en musea. De rivier de Berkel loopt als een slingerend lint door de stad. Het is prachtig stukje natuur midden in de stad. Bij de gerestaureerde schutsluis en de watermolen is het leuk wandelen. In het Berkelstadje worden het hele jaar door tal van activiteiten georganiseerd.

Meer informatie

Berkelzomp "Jappe"

Varen met de schippers van de Berkelzomp “Japppe” op de Berkel. De Berkelschippers laten hun gasten genieten van een prachtige en leerzame tocht over de oude en nieuwe Berkel. Onder tussen vertellen de schippers over de historie van de Berkelscheepvaart en over de Flora en fauna.

Meer informatie

Kristalmuseum

In dit voor alle generaties leukste museum van de Achterhoek vind je honderden edelstenen, mineralen en fossielen.

Meer informatie

IJsboerderij Dommerholt

Aan de rand van het Berkelstadje Borculo, ongeveer 5 kilometer vanaf de camping, produceren wij op geheel ambachtelijke wijze BOEREN-IJS. Als je in de omgeving aan het fietsen of wandelen bent, moet je zeker even stoppen bij deze ijsboerderij.

Meer informatie

Brandweermuseum

Dit museum herbergt een verzameling van oude brandspuiten en enkele zeer oude brandweerwagens. Ga mee met een historische brandweerauto en maak een rit over landelijke wegen rondom Borculo en door de binnenstad.

Meer informatie

De Lebbenbrugge

Sinds 1934 is De Lebbenbrugge als museum open. Al eeuwen lang ligt Boerderijmuseum De Lebbenbrugge aan de oude hessenweg van Borculo naar Barchem.

Meer informatie

Eibergen

Eibergen is gelegen in een mooie landelijke omgeving waar de rivier de Berkel zich een weg door het landschap baant. Voor fietsers en wandelaars is het een aantrekkelijk oord vanwege de vele wisselende landschappen, het zogeheten coulisselandschap. Bossen worden afgewisseld met mooie vergezichten waar de prachtige boerderijen met hun landerijen de blikvangers zijn.

Meer informatie

Museum de Scheper

Museum de Scheper in Eibergen is het historisch museum van Eibergen en omgeving. Het museum laat u de hele geschiedenis van Eibergen zien: van geologische vondsten uit tijden van vóór de sauriërs tot gebruiksvoorwerpen uit eind vorige eeuw en af en toe een expositie met beeldende kunst of een historisch onderwerp.

Meer informatie

De kruidenhof

De kruidenhof ligt in het stroomgebied van de Berkel. Rond een grote vijver ziet u een aantal perken met allerlei kruiden, akkers met allerlei planten en bloemen. Een moeraspartij, een rotstuin, een fraai bospad.

Meer informatie

Hof van Eckberge

Kom een heerlijk dagje spelen bij Hof van Eckberge, met eindeloos veel speel plezier voor jong en oud, een kinderboerderij, binnen- en een buitenspeeltuin, een doolhof en een spannend waterpark. Bij slecht weer zijn er bowlingbanen en kan je lazer gamen.

Meer informatie

De Mallumse molen

De Mallumse molen is een door water aangedreven Koren- en Pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel in de buurtschap Mallem bij Eibergen.

Meer informatie

Ruurlo

Ruurlo is een actief dorp met veel bezienswaardigheden en plekken waar men actief bezig kan zijn met zoals bijvoorbeeld het klimbos, doolhof Ruurlo, de Zevensprong en het belevingspark Cactus oase.

Meer informatie

Zwembad de Meene

Ruurlo heeft in de zomerdagen een schitterend buitenzwembad. Kom lekker zwemmen in een bosrijke omgeving in Ruurlo. Geniet van de wedstrijdglijbaan of maak gebruik van de beachvelden, trampolines, het peuterbad en meer.

Meer informatie

De Heikamp

Pannenkoekboerderij in de bossen van Ruurlo is het vertrekpunt voor het Kabouterpad voor de allerkleinsten, de Doolhof, het klimbos en tevens voor een relaxte wandeling.

Meer informatie

Het klimbos

Ontstressen en genieten van de natuur? Dat doe je in het Ruurlose bos. Een plek vol met verrassingen. Het is een speelparadijs vol met avonturen voor jong en oud. Een tokkelroute, moeilijke overgangen en grote netten. Het is er allemaal. Kies zelf een klimroute en bepaal zelf hoe hoog je wil gaan.

Meer informatie

Hambroekplas

Recreatieplas aan de rand van Borculo. Hier kunt u lekker zonnen op het zandstrand, heerlijk zwemmen, vissen of een vaartochtje maken met een kano.

Meer informatie

Vikennest

Op 5 km. afstand van de camping kan men heerlijk zwemmen in het openluchtzwembad het “Vinkennest” in Eibergen.

Meer informatie

Zwembad Wilder

in Haaksbergen, met een golfslagbad, glijbaan van 80 meter, Draaikolk, een zwembar, ligweide en nog veel meer.

Meer informatie

Groenlo

Groenlo vestingstad in het hart van de Achterhoek. Het is heerlijk toeven in en rondom Groenlo. Er zijn bijzondere trekpleisters, zoals de oude verdedigingswerken, stadswallen en de historische kerkers.

Meer informatie

Natuurpark de Leemputten

Natuurpark de Leemputten, waar ooit de leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo, ontstond later een prachtig natuurgebied. Een gedeelte van het totale terrein, ongeveer 8 hectare, is uitsluitend toegankelijk per waterfiets.

Meer informatie

Ervekots

In Lievelde, buurtschap Groenlo, staat het openluchtmuseum en herberg “Ervekots”. Ervekots laat u zien hoe de Saksische boer vroeger leefde en werkte.

Meer informatie

Barokkerk St. Franziskus

Net over de grens in de Duitse plaats Zwillbrock staat de Barokkerk St. Franziskus, die gebouwd is in de eerste helft van de 18 eeuw als onderdeel van het Minorieten klooster aldaar.

Meer informatie

Zwillbrocker Venn

Natuur gebied Zwillbrocker Venn is een natuurgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens bij Eibergen en Groenlo. Zwillbrocker Venn herbergt de grootste Kokmeeuwen kolonie in Duitsland. Het is tevens wereld wijdt de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo’s. Men kan rondom de Venn wandelen en fietsen, de wandeling is ongeveer 6 km. lang.

Meer informatie

Nijhuis klompen

Nijhuis Klompen uit Beltrum is werelds grootste klompenfabriek. Voor een uitgebreide kennismaking zijn jullie welkom bij onze fabriek, magazijn, showroom en winkel in Beltrum.

Meer informatie

Wandel- en fietsroutes

Ontdek de mooiste wandel- en fietsroutes in de buurt.

Landgoed Wollink en Berkel

Wandelroute 8,5 km
Landgoed Wolink; Het huidige Wolink vormt een afwisselend landschap waarin het verleden duidelijk voelbaar is. Vanuit het hele gebied zijn er doorkijkjes naar de fraaie monumentale boerderij.

Meer informatieDownload folder

Ommetje Haarlo

Wandelroute +/- 8,5 km
Het Ommetje Haarlo is een wandelroute van ongeveer 8,5 km. lang die je ook kan starten bij de Camping Campanula. Het ommetje Haarlose Veld leidt u door een prachtig Essenlandschap, ontstaan door eeuwen oude plaggenbemesting, langs oude houtwallen en rustig stromend water. Kruip door sluip door paadjes. Tijdens de wandeling passeert men de Nederlandse Hervormde kerk van Haarlo die verscholen tussen de bomen ligt. Het is een achtkantige kerk die gebouwd is in 1858. In de volksmond wordt deze kerk vanwege zijn vorm de “Kluntjespot” genoemd.

Meer informatie

Achterhoek routes

Mooi Achterhoek Wandelingen biedt wandelroutes in de Achterhoek aan voor iedereen die van wandeltochten houdt die buiten de gemarkeerde en bestaande routes om gaan. Honden mogen over het algemeen altijd (aangelijnd) mee. Je loopt altijd over opengestelde paden/gebieden. Je ontvangt duidelijke routebeschrijvingen, natuurlijk zijn de routes ook op GPS te downloaden.

Meer informatie

Molenroute - Berkelland

Fietsroute 46,3 km
De molenroute Berkelland, is zoals de naam al zegt een route langs verschillende molens in Berkelland. De molens die u tijdens uw tocht tegenkomt zijn: De watermolen in Borculo, Molen de Ster vlak voor Geesteren, Olde Mölle / Hollandse molen in Lochhuizen, Rietmolen en tot slot de Mallumse molen in Eibergen.

Meer informatie

Kerkenpaden Beltrum

Over verborgen paden langs verborgen plekjes. Kerkenpaden Beltrum, langs het riviertje de Slinge in het buitengebied van Beltrum wisselen landbouwgronden, natuurreservaten, bossen en waterpartijen elkaar af. Hier kan men ongestoord genieten van het natuurschoon en de gemoedelijke sfeer.

Meer informatie
KnooppuntenroutesToeristische overstappunten

Geocaching

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen.

Meer informatie